συνέδρια/εκδηλώσεις

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: O δέκατος έκτος αιώνας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Ιστορία και πολιτισμός

Posted: 03/30/2015 στις 2:38 μμ   /   by   /   comments (0)
Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου διοργανώνει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς της Κρήτης, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στα Χανιά, με θέμα O δέκατος έκτος αιώνας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη.
Ιστορία και πολιτισμός.   Στόχος του Συνεδρίου, που αφιερώνεται στη μνήμη Εμμανουήλ Κριαρά και Στυλιανού Αλεξίου, είναι να διερευνήσει και να αναδείξει κορυφαίες στιγμές και μορφές της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού κι έτσι να συμβάλει στην αφύπνιση της ιστορικής μνήμης και την πολιτισμική αυτοσυνειδησία της κοινωνίας μας, αναγκαία συνθήκη για να επιβιώσει ένας λαός, ιδιαίτερα σε περιόδους γενικευμένης κρίσης, όπως είναι η σημερινή.

Η θεματική του Συνεδρίου περιλαμβάνει τους ιστορικούς όρους, τις διαδικασίες διαμόρφωσης και τις δημιουργικές εκφράσεις  που συνιστούν το φαινόμενο της Κρητικής Αναγέννησης (16ος -17ος αι.) στη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις άλλες τις εκφράσεις του πολιτισμού, φαινόμενο που σημαδεύει το σημαντικότερο σταθμό στη μετάβαση από τη Βυζαντινή στη Νεοελληνική πολιτισμική φάση.  Ειδικότερα, προτείνομε, ως αφετηρία, το ακόλουθο θεματικό πλαίσιο, με όλες τις  προεκτάσεις που η δημιουργική συμβολή των Συνέδρων αναμένεται να δώσει:

1. Οι σχέσεις με τη Βενετία. Το διοικητικό σύστημα και η κοινωνική οργάνωση στην Κρήτη κατά το 16ον αιώνα.

2. Εξεγέρσεις και επαναστατικά κινήματα των Κρητικών στη διάρκεια του 16ου αιώνα. H Επανάσταση του 1527 στη Δυτική Κρήτη.

3. Τα Γράμματα και οι Τέχνες στην Κρήτη του 16ου -17ου αιώνα. Η σχέση με την Ιταλική αναγέννηση και το μπαρόκ.

4. Κρητική λογοτεχνία και λαϊκή παράδοση. Λαϊκές διασκευές των έργων του Κρητικού Θεάτρου, η προφορική λαϊκή παράδοση του Ερωτόκριτου. Η απήχηση των ιστορικών γεγονότων στη λογοτεχνία και τις τέχνες. Ιστορικά πρόσωπα στη λόγια και λαϊκή λογοτεχνία (λ.χ., οι «Κρητικοί Γάμοι» του Σπυρ. Ζαμπέλιου).

5. Η Βυζαντινή εικονογραφική παράδοση και η Κρητική σχολή ζωγραφικής του 15ου και 16ου αιώνα.

6. Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Βιογραφικά και εργογραφικά ζητήματα. Η περίοδος που έζησε  στην Κρήτη. Ανάλυση του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η σχέση του με την κρητική και την ιταλική ζωγραφική. Η ισπανική φάση της δημιουργίας του. Η γενικότερη συμβολή του στην ευρωπαϊκή τέχνη.

7. Διεργασίες μετάβασης από τη βυζαντινή στη νεοελληνική πολιτισμική φάση.  

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 18 Σεπτεμβρίου 2015 (νεότερη ενημέρωση). Συνέχεια …

Comments (0)

write a comment

Comment
Name E-mail Website